Jdi na obsah Jdi na menu
 


3. 1. 2014

Jakmile byl Ježíš pokřtěn, vystoupil hned z vody. A hle otevřelo se nebe a viděl Ducha Božího jako holubici,

 

imagesca0iezec.jpg

 
jak se snáší a sestupuje na něj. A z nebe se ozval hlas: "To je můj milovaný Syn, v něm mám zalíbení."
Mt 3, 13-17
 
Svým křtem Kristus vyjádřil solidaritu s námi. Tato Ježíšova solidarita nám otevřela cestu ke společenství s Bohem a k sobě navzájem. Naším křtem jsme byli uvedeni do společenství církve a stali jsme se Kristu podobnými. Když se setkáváme při slavení eucharistie, jsme svolaní, vyvolení, milovaní, protože v Kristu nás Otec vyvolil už od stvoření světa, abychom byli před ním svatí a neposkvrnění v lásce (Ef 1,4), abychom rozvíjeli pravý smysl svého povolání ke společenství. Tajemství shromážděné církve se zde dává najevo pozdravem, v němž kněz probouzí ve shromážděných vědomí přítomnosti Páně. Jenom ustavičné objevování, že naším středem je Kristus, nám pomáhá pochopit tuto souvislost..
 
 
 
Svátek Křtu Páně
 

krst-krista.png

 
EVANGELIUM
Mt 3, 13-17
 
Jakmile byl Ježíš pokřtěn, viděl Ducha Božího,
jak na něj sestupuje.
Ježíš přišel z Galileje k Jordánu za Janem, aby se dal od něho pokřtít. Ale on se bránil a říkal: "Já bych měl být pokřtěn od tebe, a ty přicházíš ke mně?" Ježíš mu však na to řekl: "Nech tak nyní, neboť je třeba, abychom zcela splnili Boží vůli." I vyhověl mu. Jakmile byl Ježíš pokřtěn, vystoupil hned z vody. A hle otevřelo se nebe a viděl Ducha Božího jako holubici, jak se snáší a sestupuje na něj. A z nebe se ozval hlas: "To je můj milovaný Syn, v něm mám zalíbení."
 
 
Zaiste každý z nás pozná svoj dátum, deň narodenia. Poznáme aj deň krstu? Že to nie je dôležité? Deň krstu je aspoň tak dôležitý ako deň narodenia. Mnohí to pochopili a deň krstu slávia duchovne. Pristúpia k sviatosti zmierenia, Eucharistie a ďakujú Bohu za rodičov, krstných rodičov a kňaza, ktorí sprostredkovali prvú sviatosť, bez ktorej iné sviatosti by sme nemohli prijať. Mnohí si každý mesiac pristupovaním k sviatosti zmierenia takto pripomínajú okamih, keď sa pri krste stali Božím dieťaťom.
Múdro si počína ten, kto s úctou pozerá na veľké udalosti svojho života s túžbou naučiť sa múdrosti života.

Dnešný sviatok nám umožňuje takéto múdre počínanie. Pripomíname si udalosť krstu Pána Ježiša v rieke Jordán. Evanjelista sv. Matúš píše: „Keď bol Ježiš pokrstený, hneď vystúpil z vody. Vtom sa mu otvorilo nebo a on videl Božieho Ducha, ktorý ako holubica zostupoval a prichádzal nad neho. A z neba zaznel hlas: „Toto je môj milovaný Syn, v ktorom mám zaľúbenie.“ (Mt 3,16-17).